duminică, 27 aprilie 2008

Cluj oras de 5 stele -un vis frumos (1.)

un articol de Chateaubriand
Se vorbeste despre Cluj ca v-a ajunge un oras de cel putin 5 stelute peste ceva vreme. Imi este greu sa apreciez acum ce investitie necesita acest lucru. Asta ar inseamna sa fie pe locul al doilea, imidiat dupa frumoasa noastra capitala. Omuletii de cel mai inalt grad sa spun asa care viseaza la acest lucru si care sunt in functii inalte de conducere probabil s-au gandit la faptul ca ajunge daca mai asfalteaza in stil romanesc cateva strazi in centru care sa tina trei luni si sa mai construiasca cateva banci, bineinteles una langa cealalta si una doua Clujul v-a deveni un oras european de 5 stelute modeste. Mi-a dat de gandit acest lucru, ma intreb ce v-a face Clujul sa fie atat de luxos? Conteaza numai centrul unui oras ca sa vorbim de un oras de lux? Probabil ca nu, conteaza si zonele care sunt invadate de niste palate (vila ar fi prea micut pentru ceea ce vedem in Cluj). Unde raman oamenii? Situatiile oamenilor care traiesc in acest oras, nivelul lor de viata, posibilitatile lor... sunt lucruri irelevanta se pare, mai mult de atat asta chiar nu are importanta atunci cand vorbim de stelutele unui oras. Daca tot vorbisem de centru, am iesit si azi cu o buna prietena sa ne dam cu bicicleta, ajungand in centru am si observat un amanunt amuzant, dar si trist:
In imagine sunt fotografiati 4 oameni care traiesc nu stiu exact sa va spun dar probabil pe sub vreun pod, tufisuri sau cine mai stie pe unde. Boschetari iar numi majoritatea dintre noi, dar eu prefer sa ii numesc oameni care teoretic nu mai au viata, beau zilnic fara masura, mananca din tomberoane, nu au vise, nu au casa, nu au nimic doar mizeria groasa care curge pe fata lor. Candva se poate, defapt sunt sigur ca au avut si ei o viata de om de societate, au avut o casa unde sa stea, din ce motive nu mai au si cum au ajuns in situatia asta, nu mai tine de mine.
Interesant este faptul ca pe nimeni nu intereseaza cine sunt acesti indivizi, cum au ajuns in situatia respectiva si care mai este rolul lor in aceasta societate. Ma refer aici la autoritati pentru ca un om de rand nu prea are cum sa-i ajute. Acestia sunt 4 dintre cele cateva zeci care se pot observa pe strazile orasului Cluj (in devenire de oras de lux). Respectivii totusi incearca sa duca zile bune. Ei au ales sa coloreze centrul Clujului si nu un cartier oarecare. Se pare ca au totusi niste standarde si ei (lol), circula cu autobuzul si se aduna numai in centru unde se intalnesc cu alti prieteni cu care mai ies la o poveste, bauta si
uneori hartuiala langa biserica Sf. Mihail.

Iata alti doi indivizi care incearca sa tina pasul drept dupa ce numai ei stiu cat au baut(sau poate nici ei nu mai stiu). Dupa mizeria care curge pe ei am dedus ca fac si ei parte din randul celor despre care povesteam si mai sus. Ma intreb iar de ce nu se ocupa nimeni de acesti oameni? Traiesc in acest oras... fac parte din viata orasului, daca se pretinde ca se va "contrui" un oras atat de luxos, dupa parerea normal ar fi ca si acesti indivizi sa fie luati la socoteala si sa fie plasati undeva unde ar putea reveni cel putin aproape de normal.
Daca continuam plimbarea cu bicicleta sunt sigur ca puteam sa mai vedem inca foarte multe persoane de acest gen si interesant majoritatea in plin centru de oras. Mergand mai departe am vazut inca ceva absolut zgarietor la ochi. Somesul care traverseaza Clujul mentine o mizerie de nedescris, nu in
tr-un loc necirculat sau mai greu tangibil ci la un pod de traversare a acestuia unde oricine poate observa mizeria imensa care predomina. Trebuie sa amintim ca s-au facut lucrari serioase pe Somes dar cel mai mult pe partea de centru. Revine intrebarea ce ramane cu restul orasului. Poza urmatoare arata bine mizeria care sta pe apa Somesului.
Tin sa mentionez ca langa toata mizeria asta era si o saltea de cel putin doi metri lungime care statea pe apa dar nu am mai reusit sa o fotografiez pentru ca mi s-au terminat bateriile in aparatul foto :( dar data viitoare cand mai ies pentru ca sunt sigur ca va mai sta acolo mult timp... (voi reveni si cu partea a doua a articolului)

5 comentarii:

Anonim spunea...

din pacate e adevarat ce se scrie in acest articol. sa speram ca se v a schimba situatia

Unknown spunea...

deci sa inteleg ca vei vota cu Funar de data asta?:)))

AcidKidd spunea...

E de-a dreptul jalnic sa vezi in acelasi spatiu oameni invadati de jeg si cluburi luxoase cu terasele expuse pe mijlocul bulevardului.
Halal si protectia mediului in cluj =)) ff tari pozele cu somesu mic si boschetarii

Anonim spunea...

imi plac pozele pe care le-ai facut, au subliniat f bine esenta articolului tau, sper sa pot citi si a 2 a parte. imi place articolu tau f mult. ai pus punctul pe i.

Anonim spunea...

Eu nu vad aici vina autoritatilor, eu vad oameni, oamenii care arunca gunoaie in Somes, betivi de la coltul strazii fara viitor, fara prezent si cu putin trecut.Daca stai sa analizezi sa vezi de ce au ajuns aici gasesti vina sistemului in care ei nu au avut si nici nu vor avea ajutor.Nu sunt de stanga, desi am mila si compasiune, desi dau un ban la cersetori acolo unde subiectivismul meu spune ca merita dar nu cred ca asta e solutia.Cred ca noi suntem vinovati ca nu dam o mana de ajutor celor care cad in prapastie.